Basis recept waterkefir:

 

Al jaren ben ik dol op melk kefir, maar omdat het mij tegen staat om koeienmelk te drinken, maar toch weer wat gezonder wil gaan leven ben ik opzoek gegaan hoe het eigenlijk zit met water kefir. 

Na wat research te hebben gedaan op meerdere websites, heb ik eind Mei besloten om:

15 gram kefir korrels,

een plastic zeef

en een 1L glazen beugelfles te kopen.

Weckpotten heb ik namelijk al -  

meer heb je eigenlijk niet nodig! Het is super simpel en er zit echt niet veel tijd in. 

Ok eerlijk is eerlijk, je moet er wel van houden, ik laat het iedereen even proeven bij binnenkomst, no is not an answer. En ik denk dat 30% het niet lust. de smaak is meestal te vergelijken met een 2% licht bruisend citroen biertje. Alhoewel het erg kan verschillen, ook ik ben nog zoekende naar dé perfecte combinatie. Ik heb al héle lekkere gemaakt maar ook zeker een hele vieze waarvan ik zelfs een beetje was aangeschoten (lees:5 weken geleden bevallen en een heel glas achterover geslagen op een lege maag) het alcohol percentage is in principe 0,2 tot 2% maar als het warmer dan 20 graden is in huis moet je je kefir gewoon niet langer dan 24 uur laten staan heb ik geleerd, deze heftige batch stond 48u in de 25 graden, en die kunnen oplopen tot 9%... oeps. 

 

 • 15 gram waterkefir

 • 150 ml water

 • 7,5 gram biologische suiker

 • een kwart citroen (goed gewassen)

 • 1 stuk gedroogd fruit bijv dadel of vijg.

 

 1. was je kefir korrels onder zacht stromend water in je plastic zeef. gebruik nooit metaal want hierdoor kunnen de korrels dood gaan.
 2. doe ze in de weckpot en doe daar het water en de suiker bij, roer dit voorzichtig door. ik gebruik hiervoor een lange plastic lepel (die van mijn melkopschuimer)
 3. dan het fruit en citroen erbij en de de pot dicht, een weckpot kan niet ontploffen maar ik laat hem soms wel even ontluchten, voor de zekerheid.
 4. laat dit 24 uur staan en bewaar je drankje in de koelkast, het liefst in een fles die ook zo'n weckpot achtige dop heeft.

 

Dan kan je weer opnieuw beginnen en krijg je steeds meer kefir korrels! voor de tweede batch ga ik zo te werk:

 

 1. pak met je handen het fruit en de citroen eruit, knijp de citroen erboven uit, voeg eventueel nog meer citroensap toe, je kefir word hier erg lekker fris van.
 2. dan giet je je kefir drank af boven de fles waar het in komt, met een vergiet en de zeef.
 3. daarna kan je weer de stappen hierboven volgen.